Friday, September 7, 2012

Märgalad aitavad Läänemerd puhastada. September 2012 Lääne Elu MAFF erileht


Eesti asub koos naaberriikidega Läänemere kaldal. Oleme palju kuulnud sellest, et Läänemeri on väga reostunud ja selle päästmiseks tuleb tegutseda koos, kuid mida see täpselt tähendab, ei olegi tavainimesele nii hästi teada. Läänemere üks suurimaid probleeme on liigne fosfori ja lämmastiku juurdevool, mis tekitab osade vetikate ja bakterite vohamist ja nende poolt hapniku ärakasutamist, mille tulemusena kannatavad kalaliigid ja tekivad lausa surnud piirkonnad mere põhjas. Sellist protsessi nimetatakse eutrofeerumiseks.

Filmirežisöör Ari Heinilä on Soomes valmis vändanud filmi, mis räägib väikesest Täktomi lahesopist, mis asub Edela-Soomes: Vormsist umbes 70 kilomeetrit otse põhjapoole. Täktomi lahte jõudev reostus tekitab igal suvel ebameeldivusi mereääres suvitajatele. Film algab, kui üks suvilaomanikest otsustab hakata probleemi lahendama. Kuigi film on soomeugrilikult rahulikus tempos, annab see siiski põneva pilguheidu kodanikualgatusest sündinud keskkonnaprobleemi lahendamisele, milles leiab konflikte suurtootjatega ja koostööst sündinud lahendusi.

Kuna suur osa veereostusest tuleb põllumajandusmaadelt hajureostusena, on vaja kraavidele rajada väikesi settetiikide süsteeme ehk tehismärgalasid, mis filtreerivad liigsed toitained välja ning aitavad puhastada mere poole liikuvat vett. Märgalad on kui looduse aaretekamber, mille rikkalik taimestik pakub toitu ja elupaiku paljudele liikidele. Settetiigid kraavidel meelitavad ligi linde ja tammid moodustavad väikesi kärestikke, mis nii mõneski kohas muudavad igava põllumajandusmaastiku inimestele lausa atraktiivseks külastusobjektiks. Just sellise märgala rajamise nõu annavad filmis Täktomi elanikele ka WWFi eksperdid.

Pärast filmi linastumist televisoonis on Soome avalikkuse huvi Läänemere tervise ja märgalade kui lahenduse vastu hüppeliselt tõusnud. Nii maaomanikud kui põllumehed on hakanud kas erarahade või projektitaotluste abil saadud riiklike toetuste abil rajama tehismärgalasid. Täktomi lahesopi vee kvaliteet paranes silmnähtavalt pärast kohalike raha kokku panemist ja märgalapuhasti rajamist. Omal väikesel skaalal pakub film lahenduskäiku, mida on vaja läbi viia kogu Läänemere ranniku ulatuses. Läänemere seisundi ja lahenduste kohta on huvilistel võimalik leida palju materjale. Kõige üldisem ja olulisem on kirjas Läänemere strateegias, lisaks on võimalik Läänemere uurimisel ja uudistel silma peal hoida veebilehe www.balticseanow.info kaudu.

No comments: