Wednesday, February 17, 2010

Kingisoovitused Detsember 2009

Kuidas valida keskkonnasõbralikku jõulukinki? Siin on mõned soovitused.

Üldised soovitused

Mida vaadata, kui soovid valida kingitust, mis ei koormaks keskkonda ega süvendaks sotsiaalset ebavõrdsust maailmas?
Vaata pakendikulu: kui sul on valida sarnaste toodete vahel, siis uuri, kuidas need on pakendatud. Parim on loomulikult osta täiesti pakendamata toode, näiteks saab osta kaalukomme ning need ise korduvkasutatavasse kotti panna. Mõned tootjad suhtuvad pakendiprobleemi erilise tähelepanuga, näiteks kosmeetika firma Lush tooteid kinkides ütle ka kingisaajale edasi, et kui ta kogub kokku 5 tühja topsikut ja toob puhtana Lushi tagasi, saab ta nende vastu tasuta näomaski (vt lush.ee). Mõnel puhul võib toote pakendist välja võtta ja korduvkasutatavalt pakkida ning ostetud pakend viia vastavasse konteinerisse ümbertöötlemiseks (nii ei koorma sa kingisaajat pakendiprobleemiga).
Vaata energiakulu: sul on võimalik hinnata nii seda, kui säästlikult on ese toodetud kui ka seda, kui palju ta töötamisel ise kulutab. Selliste otsuste tegemisel aitavad sind lihtne talupoja mõistus ja tootemärgised nagu Rohelise energia märk, Põhjamaade valge luige märk või elektroonikatoodete A-klassi kuulumine.
Vaata materjalivalikut. Materjali puhul on oluline, kas see on pärast toote kasutusaega ümbertöödeldav, kas materjal on tervisesõbralik jne. Näiteks väikesele poisile tasub osta puust mänguauto, millega on tegelikult sama lõbus mängida kui plastmasstootega, kuid hiljem on katkist mänguasja oluliselt keskkonnasõbralikum realiseerida (puust mänguasju on suures valikus nt Looduspere poodides).
Vaata eetilisust ja keskkonnasõbralikkust. Kõige kindlam on osta midagi otse väiketootjalt, näiteks laadalt mesinikult purk mett või käsitsi tehtud komme. Kui kaup pärineb kaugemalt, siis aitavad otsutada sellised märgid nagu Fair trade, mahemärk või muud ökomärgised (vt nt http://www.keskkonnaveeb.ee/okomark/okomark.php)
Vaata toote pikaajalisust. Tööriistade või köögitarvete puhul tasub enne ostu teha veidi eeltööd firma või materjali valikul, näiteks teenib hea malmpann mitut põlvkonda kokkasid samal ajal, kui lihtne teflonpann on juba järgmisel aastal kasutuskõlbmatu. Mõtle lausele: “Ma pole nii rikas, et osta odavaid asju”.
Annetamine. Kui teete kinki kellelegi, kellel on kõik vajalik juba olemas, siis tasub kaaluda hoopis kingiraha heategevuseks annetamist. Sellise lihtsa võimaluse pakub näiteks MTÜ Mondo programm “Kingitus lähedasele – abi kaugele” (www.muudamaailma.ee). Sarnaseid heategevuskinke pakuvad ka paljud ülemaailmsed organisatsioonid läbi interneti. Annetada võib tegelikult ka mõnele muule kodumaisele organisatsioonile, näiteks kirjutada vanaema jõulukaardile, et tema kingiraha annetasid kohalikule pensionäride ühendusele ning abikaasale, et kingiraha läks spordikoolile, Wikipediale või Eestimaa Looduse Fondile. Annetamise puhul on oluline teada, et rohkem head teeb üks suur annetus kui palju väikesi, sest nii kulub kõige vähem kingiraha annetusega seotud administratiivkuludele.



Mõned heategevuskinkide vahendajad
http://www.muudamaailma.ee
http://www.tenthousandvillages.com/catalog/gift_idea.index.php
http://www.heifer.org/site/c.edJRKQNiFiG/b.204586/
http://www.oxfam.org.uk/shop/oxfam-unwrapped
http://www.worldvision.org/
https://donate.mcc.org/christmas-giving
http://simpleliving.org/
http://www.newdream.org/


Kui kingid kosmeetikat
Kui kingid kosmeetikat, siis looduslikke ja mahedaid koostisaineid sisaldavaid tooteid leiad ökopoodidest. Eestis on päris palju käsitsi seepide tootjaid nagu Goodkaarma, Sophi jt. Suuremat valikut looduslikku kosmeetikat teevad Eestis käsitsi Joik (www.joik.ee) ja Ingli pai (http://www.loodusand.ee/ingli.htm). Välismaistest tootjatest tasub läbi astuda The Body Shopi ja Lushi poest või apteekidest küsida Dr Hauschka tooteid.


Kui kingid pudi-padi

Ka väikesi asju on inimestel vaja ning need teevad heameelt. Pudi-padi kinkimisel võiks aga samuti mõelda sellele, millest see on toodetud, kes ja millistes tingimustes selle tegi ning mis saab sellest, kui ta ära visatakse. Näiteks soovid sa kinkida võtmehoidja, sa võid valida Made-in-China plastmassi-vidina, kuid teed Maailmale heateo, kui otsustad pisikese Eesti maalamba villast kootud käpikukese kasuks (nt http://www.katrinkabun.com/?id=4&gid=18&pid=92&page=1).
Palju toredat pudi-padi saab valmistada ise kodus nt vanadest pärlitest uue kee kokkupanemisel jne. Ise võib joonistada ka näiteks laste jaoks värvi-ise raamatu, aluseks võid muretseda ümbertöödeldud paberist vihiku.

Ideed kingituste tegijatele

Soovitame: Asjade asemel kingi oma lähedastele elamusi!
Kui sinu kingisaaja on ületöötanud inimene, kes vajaks veidi aja maha võtmist, siis võib-olla kuluks talle ära vabastava hingamine, valgusravi või mõni muu ihu ja hinge kosutav teraapia (vt nt www.teraapia.com). Joogakursuse piletiga võid kokku kombineerida ka spetsiaalse joogamati.
Kui kingisaaja on kultuuriaustaja või tugitoolisportlane, siis on alati hea kingitus mõni sobiv teatri-, kontserdi- või spordivõistluse pilet. Kui sa ei tea täpselt, milline üritus su sõbrale meeldiks, siis leiab Piletilevi koduleheküljelt hulganiselt erinevate asutuste kinkekaarte, kust saab valida nii kultuuriasutuste, spa-de, restoranide kui ka Piletilevi enda kinkepiletite vahel.
Loodus pakub palju elamusi, mida võid jagada oma sõpradega kinkides neile ühise loodusretke. Keskkonnast eriti hoolivad ökoturismitooted on meil tähistatud EHE (ehtne ja huivitav Eesti) märgiga, selliste loodusreiside nimekirja leiad www.ecotourism.ee kodulehelt. Võib-olla tahaksid üllatada oma sõpru kutsudes neid kevadistele linnuvaatalusele nimega “Ööhääled roostikus” või “Saame tuttavaks metskanadega” (vt www.naturetours.ee). Veel toredaid puhkeelamusi Eestimaal saab otsida lehelt www.maaturism.ee.
Kui kingisaaja on õpihimuline inimene, siis sobivaid üllatusi saab teha rahvaülikoolide kursuste näol. Mõned viited: Tallinna rahvaülikool: www.kultuur.ee, Tartu rahvaülikool: www.rahvaylikool.ee, Pärnu rahvaülikool: www.noorusemaja.ee. Ka paljudes väiksemates kohtades on olemas rahvaülikoolid, mis tasub üles otsida.
Lastelegi ei pea alati kingituseks olema arvutimängud või plastmassnukud, siin on mõned ideed elamusterikkaks kingituseks. (1) Otsi välja oma vanad riided, ehted, kotid jms, paki need suurde kohvrisse ja kingi lastele karnevaliõhtu; (2) väiksemate laste tarbeks võid vanadest sokkidest valmistada käpiknukke ning koos teiste sugulastega improviseerida toreda etenduse.
Restorani mineku asemel võid korraldada restorani ka kodus: varu vajalikke aineid, koosta menüü ja lase perekonnal valida, mida nad soovivad, et sa neile pühadeks (või järgnevaks hommikuks) valmistad.

Soovitame: Ära osta uusi, vaid kasuta vanu asju toredate kinkide tegemiseks!

Välismaise sõnaga swishing tähistatakse moodi läinud riidevahetuspidu: sõbrad tulevad kokku, toovad oma kasutatud, kuid häid riideid tasuta laadale; igaüks saab valida endale teiste garderoobist asju ja kõik, mis üle jääb, annetatakse ühiselt heategevuseks (nt Humana poodidesse või kirikutesse). Vaata swiššimise reegleid ja ideid lisaks www.swishing.org.
Nõusid, mänguasju, mööblit, riideid ja igasuguseid naljakaid asju leiad kingituseks Tallinna Uuskasutuskeskusest, Tartu Taaskasutuskeskusest, vara realiseerimiskohtadest ja teise ringi poodidest.
Nobenäpud suudavad vanadest asjadest teha lõpmatult uusi ja huvitavaid, mõned ideed leiad lisast.
Jõuluõhtuseks meelelahutuseks võid koguda kokku vanu küünlajuppe, seebitükke või paberitükke, panna valmis vajalikud anumad ja koos perega sulatada ning valada vormidesse uusi küünlaid, seepe ja paberit. Kui soovid üksinda mökerdada, siis saab niiviisi varem valmis teha vajaliku arvu kingitusi.
Kui su lapsel on väikeseks jäänud mõni lemmik riideese, siis võib sealt välja lõigata olulise pildiga detaili ning selle ära raamida või õmmelda padjale.
Kinkida võib ka kasutatud raamatuid, paljud neist on väärtuslikumadki kui uued raamatud. Kirjuta raamatusse ka pühendus ja põhjendus, miks sa just sellise valiku tegid.
Jõulupuule võib riputada erinevaid vanadest asjadest tehtud ehteid, nendeks on tänuväärne materjal vanad CD-d. Lase oma fantaasial lennata või otsi internetist inspiratiooni.



Soovitame: Kingi asju, mis aitavad energiat säästa!

Uuri, milliseid valgusteid kingisaaja kasutab ja paki kingikoti sisse kas säästupirne või LED-lampe vastavate tingimuste jaoks (erinevate ruumide jaoks sobivad erinevad säästupirnid ja LED-lambid, enne nende muretsemist, tuleb kindlasti uurida, kuhu millised sobivad).
Kiirkeetja on energiat säästev kingitus pereemale, kellel tuleb ette suuremaid keetmisi. Koos purgikaanetajaga teeb see hea kingilahenduse kodusele hoidistajale.
Vett säästvad segistid ja duššiotsad on samuti hea ja praktiline kingitus perele, kes neid vajab.
Energiat aitavad säästa ka akende ja uste tihendid ning radiaatorite termomeetrid ja taimerid.
Kui kingid kodumasinaid, siis jälgi, et nende energiatarbe klass oleks A.
Kui kingid esemeid, mis töötavad patareidega, osta kaasa ka paras arv akusid ja laadija.
Kui soovid teha suuremat kingitust eramaja omanikele, siis kuluks neile võib-olla ära energiaaudit, selle teenuse pakkujaid on turul palju.

Soovitame: Kingi kvaliteetseid ja kaua püsivadi asju!

Lihtne ja originaalne kingitus on täidetav uhke sulepea korda ja stiili armastavale inimesele, kel muidu kulub palju pastakaid.
Kallimale rätsepaülikonna tellimuse kinkimine on investeering, mis tasub end ära.
Kena ja praktiline köögirätikute komplekt säästab pere köögipaberi ostmisest.
Inimesele, kes tihti vett joob, kingi veefiltriga kann ja spetsiaalne veepudel, et ta vabaneks poevee ostmisvajadusest.
Terve aasta täis toredaid ja rohelisi mõtteid leiab kingisaaja Terve Elu kalendrist http://www.bioneer.ee/avaleht/terve_elu_kalender_2010
Igal aastal uue teflonpanni muretsemise asemel kingi lähedasele malmist pann.
Soojust täis komplekti saad, kui pakid kokku leivavormi, leivanoa ja leivateo õpetuse. Samm edasi on Avinurme pütimeistrite tehtud leivaastjas ja enda valmistatud juuretis.
Toidust ja tervisest hoolijale võid kinkida Marika Blossfeldti raamatu "Looduslik toit. Täisväärtuslik elu" või mõne muu terviseraamatu.


Soovitame: Kingi heategu!

“Kingitus lähedasele, abi kaugele!” on projekt, mille raames saad osta Aafrikas puudust kannatavatele inimestele midagi vajalikku ning kingisaajale kaardi selle heateo sündimisest, vt www.muudamaailma.ee
Kui ostad veini, kohvi, šokolaadi, kakaod või muud arengumaades kasvatatud kaupa, siis eelista ausat kaupa (fair trade) ja mahepõllumajandust.
Loo sotsiaalne töökoht: näiteks palka oma töötu sõber vanaemale ahjukütjaks või lapsele koduõpetajaks!
Mõelge koos sõpradega välja, mida saaksite jõulude puhul pakkuda õnnepanga klientidele (www.onnepank.ee).
Tehke koos sõpradega head: pakkuge oma vabatahtlikku tööd loomade turvakodule, lastekodule, Uuskasutuskeskusele või muudele organisatsioonidele, mille käekäigust te sõpradega hoolite.
Heategu saab teha ka nii, kui kingid heategevuskontserdi pileteid.


Soovitame: Kingi taimi!

Kuivalembesed taimed vajavad vähe hoolt ja säästavad vett. Sellisteks on näiteks kaktused, aga ka koduses ravis hästi kasutatavad ahvileivapuu ja aaloe.
Osta ökopoest mahedaid potis kasvatatud maitsetaimi ja kingi need koos mõne ürdirohke roa retseptiga.
Vali välja oma lemmik-köögiviljad ning kingi nende seemneid maal elavale vanaemale, et teil oleks suvi läbi ühine tegevus.
Roheliste näppudega sõbrale võib kokku panna kaheteistkümnest erinevast potist ning seemnepakist koosneva komplekti igal järgmise aasta kuul külvamiseks.


Soovitame: Tee kingitused ise!

Loe oma vanavanematele, lastele või sõpradele ise sisse raamatud ning kingi neid CD-l.
Tee lastele nukuteater, mida saad ise esitada ja ka neil mängida lasta.
Vala vanadest küünaldest uued või sulata vanad seebitükid uueks või mökerda vanapaberist uus.
Küpseta ise kooke, valmista käsitsi komme ja muid maiustusi, paki need kõik armsasse korvikesse (mille võid ka ise teha või osta taaskasutuspoest). Korvi võid täita ka enda tehtud küünalde või seepidega.
Kui sa oled arvutisõber, siis hindab ehk keegi seda, kui kingid Linuxi koos installeerimise ja õpetamisega.
Pühenda kingisaajale luuletus ja kirjuta see isevalmistatud kaardile. Kui sa pole luulemeister, siis võib-olla kingid enda joonistatud koomiksi?
Õmble väike ravipadi: pane padja sisse kuivatatud lavendlit, münti ja muid ürte. Kui sul pole enda korjatud ravimtaimi kodus, siis leiad neid apteegist. Enne ürtide valikut, uuri, mida üks või teine taim tervisele teeb.
Kena kingi saab, kui valida välja mõni huvitav vana pudel, panna sisse maitsetaimi, pähkleid, kuivatatud tomateid vms ning valada õli täis.
Tee ise multifilm: kui mõtteid väheks jääb, siis juhtnööre leiad internetist kuhjaga.
Kui valdad fototöötlusprogramme, siis lase fantaasial lennata ja kujunda oma sõpradest kui filmikangelastest või lauljatest plakat, trüki see välja ning kingi raamitult.
iPhone omanikule saad alla laadida lisad roheliseks eluks: vt http://www.treehugger.com/files/2009/10/more-than-100-iphone-apps-for-green-shopping-eating-travel-and-fun.php


Soovitame: Kingi mälestusi!

Kogu kokku sugulaste lemmikud, pane kunstioskused tööle ja valmista oma perekonna retseptiraamat. Või kirjuta üles vanaema retseptid, et neid järeltulevate põlvedega jagada.
Tee ise kalender perepiltide ja sünnipäevadega. Võid seda teha internetis www.kalendrid.ee või printida välja järgmise aasta kalendrilehed ning päris ise ja käsitsi köita-kleepida.
Lase vanematel ja vanavanematel rääkida lugusid vanadest aegadest, filmi need üles ja kingi lastele.
Tee perepiltidest fotokollaaž või slaidišõu. Samuti võid võtta ette perekonna filmitud videod ja nende parimad hetked kokku monteerida.


Perekonna “kinkekaardid”

Tore mõte on jõulude ajal perekonnas vahetada “kinkekaarte” või “sertifikaate”, millega annad kingisaajale õiguse saada sinult mõnda teenust. Näiteks võid joonistada kaardi, millel kirjas, et hoiad tema lapsi kolmel õhtul ning lapsevanem võib valida, millal järgmise aasta jooksul ta seda teenust kasutada soovib. Sarnaselt võib pakkuda toa koristust, hommikusöögi valmistamist, õhtuseid järeleaitamistunde, juuste värvimist ja soengut, maniküüri, massaaži, kevadkoristust aias ja mida iganes sa tunned, et oled nõus pakkuma. (Vaata “sertifikaadi” näidiseid www.buynothingchrismas.org)



Allikad

Adbustersi ostuvabade jõulude leht, vt Recources – www.buynothingchristmas.org
Treehuggeri aeglaste jõulude soovitused: http://www.treehugger.com/giftguide/
Bioneeri säästva tarbimise juhised: www.bioneer.ee
Leo Hickmani “A Good Life – Guide to the Ethical Living”

1 comment:

elektritsaabtasuta.blogspot.com said...

Parim kingitus on omavalmistaud elektrituulik,sobib kinkida mistahes sündmuse puhul:
Aafrika pärapõrgus vaesed lapsed ja lapsed USA-s ehitavad elektrituulikuid,ning Rootsi naised ehitavad päikesepaneele.
http://williamkamkwamba.typepad.com/williamkamkwamba/

14 aastane neeger aafrika pärapõrgust võttis raamatukogust tuuliku õp...etamise juhendi ja ehitas tuuliku:
William Kamkwamba: How I built my family a windmill
http://www.youtube.com/watch?v=G8yKFVPOD6o&feature=player_embedded

http://spielend-programmieren.at/wiki/doku.php?id=blog%3A2010%3A04%3A23_afrikanisches_windrad

Moving Windmills: The William Kamkwamba story
http://www.youtube.com/watch?v=arD374MFk4w&feature=player_embedded
Home Grown Wind Power In Pemba Mozambique:

http://www.youtube.com/watch?v=kIwpO85TYlE

Harimata neegrid aafrikas ja lapsed USA-s ehitavad elektrituulikuid,ning rootsi naised päikesepaneele:
http://elektritsaabtasuta.blogspot.com/2010/04/harimatud-neegrid-suudavad-tagada.html

http://www.nrel.gov/features/20100222_westhigh.html

Naised oskavad tuba kütta tuba päikese abil.Vaata seda klippi,rootslanna ehitab päikesepaneeli:
http://www.youtube.com/watch?v=F0ghIFvR4-k

www.otherpower.com
www.scoraigwind.com
www.instructables.com
http://greenpowerscience.com/...
www.mdpub.com
http://www.youtube.com/watch?v=4iqaNJVjEI8&feature=related

Building a Wind Turbine VAWT (Step 1 of 46) - Layout Rotor Location Lines
http://www.youtube.com/watch?v=h7sXkRdH4Po
HOW TO BUILD A PMA PART #1 (permanent magnet alternator)
http://www.youtube.com/watch?v=eX166iDh8Fs&feature=related

Multi-Cryatalline Silicon
http://stores.ebay.com/Everbright-Solar-Inc

http://cgi.ebay.com/500-3x6-Untabbed-Grade-A-Solar-Cells-Only-for-Panels_W0QQitemZ130359804215QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item1e5a0cc137
http://www.instructables.com/id/Home-Made-Solar-Panel/
http://www.instructables.com/id/How-To-Build-A-Solar-Panel/
http://www.mdpub.com/SolarPanel/index.html
http://www.instructables.com/id/Build_a_60_Watt_Solar_Panel/
http://www.instructables.com/id/DIY-Solar-Panel/
http://www.instructables.com/id/How-To-Build-A-Solar-Panel/