Tuesday, July 12, 2016

ELFi esimene veerandsada on olnud tormiline 2. veebruar 2016 www.elfond.ee

Me ELFis usume, et looduse kaitsmiseks tuleb anda igaühele võimalus ise looduskaitses kaasa löömiseks, vabatahtlik olemiseks, õppimiseks, looduse nautimiseks ja teistele selle tunde edasi andmiseks. 25 aastaga on ELF toonud loodutalgutele mitutuhat inimest. Lähiaastatel plaanime suure hulga vabatahtlikega asuda taastama soid ja loendama metsiseid, endiselt puhastavad vabatahtlikud niitusid võsast ja avavad jõgesid kaladele. Loodustalgud võiksid olla tulevikus ka riikliku looduskaitse orgaaniliseks osaks. Sest seadused ei kaitse loodust, inimesed kaitsevad.

ELFis teatakse, et teadmiste puudumine teeb kahju. Eestis on küll palju loodust, aga meil ei ole piisavalt inimesi, kes teavad, mis on metsanduse arengukava eesmärkides valesti või millist kaitset vajab niidurüdi. Metsloom võib metsas tunduda abitu, kuid teda koju tirida ei tohi; mõisapark võib tunduda räämas, kuid seda korrastades peab teadma, millise puu okste vahel peitub nahkhiir. ELFi kaudu on saanud oma loodusteaduslikele sõnumitele ühiskonnas võimendust maailma parimad Eesti looduse tundjad ja loodusteadlased. Selleks ELF ongi.

Ma usun, et 25 aasta pärast on ELF olemas ja seisab endiselt teadmistepõhise ja inimkeskse looduskaitse eest. Aga mul pole aimugi milline ELF siis on ja mida ta täpselt tulevikus teeb. Aga ma loodan, et ka tulevikus on eestlane metsarahvas mitte võsarahvas. Loodan, et selle aja peale inimesed enam fossiilkütustega ega soode kuivendamisega kliimat rohkem ei soojenda. Loodan, et selleks ajaks oleme suutnud näidata põllumeestele, et ka nemad saavad Läänemere puhtaks teha ja metsameestele, et lendoravaga on võimalik koos eksisteerida.

No comments: