Tuesday, July 12, 2016

ELF saadab talgupaikadesse seemnepallid 07.mai 2016 Talguteataja

Juba kuuendat aastat üle-eestilise Teeme Ära talgupäeva peakorraldaja olnud Eestimaa Looduse Fond (ELF) tähistab tänavu 25. sünnipäeva. Loodustalguid on Teeme Ära liikumise sünni juures olnud ELF korraldanud juba ligi 20 aastat. ELFi juhatuse esimees Silvia Lotman kõneleb lühidalt organisatsiooni seosest talgutega.


Millega ELF tegeleb ning millist rolli mängivad selle juures talgud?

ELF kaitseb loodust – siinseid looduslikke liike ja nende elupaiku. Looduse kaitse saab meie nägemuses toimuda vaid siis, kui inimesed ise väärtustavad ja tunnevad loodust. Seepärast mängivad talgud meie tegevuses väga olulist rolli. Talgud avavad igaühele võimaluse ise käed külge panna, nautida looduses käimist ja ka millegi kasuliku ärategemist.

ELFil täitus äsja 25. tegevusaasta, millised on olnud siiani suurimad õnnestumised?

Veerandsada aastat on pikk aeg ja sellesse jääb väga palju olulisi asju, mis ära tehtud: ammusematest näiteks Soomaa ja Karula rahvuspargi ja Alam-Pedja looduskaitseala loomisele õla alla panemine, aga ka näiteks Palupõhja ja Muraste looduskooli asutamine, Pokumaa teemapargi asutamine. ELFi tegevusest on välja kasvanud ka Keskkonnaõiguse Keskus ning olime ka Teeme Ära sünni juures. ELF otsib alati kohti, kus looduskaitse osas king pigistab, püüdes tulla välja uute lahendustega, mis neid kitsaskohti lahendada aitavad. Teiseks meie oluliseks rolliks on looduskaitseliste andmete kogumine, teadlaste hoiatustele reageerimine ja riiklikel looduskaitse plaanidel silma peal hoidmine.

Mida soovib ELF oma 25. sünnipäevaks?

Soovime, et loodusest hoolivad inimesed toetaksid meie tegevust, olgu see siis sotsiaalmeedias sõnumite jagamise, looduse heaks talgutel kaasalöömise või rahalise annetuse näol. Ainult nii ongi ühe ühiskondliku organisatsiooni tööd võimalik jätkata, kui sellel on lai toetuspind ja piisavalt toetajaid.

ELF tervitab sünnipäeva aastal kõiki talgukohti sümboolse üllatusega – millega täpsemalt tegu?

Saadame talgute stardipaketiga igasse Teeme Ära talgupaika vabatahtlike abiga valmistatud sümboolse seemnepalli, mis sisaldab kohalike lillede seemneid. Kui asetada seemnepallid rohealale, sulab savi vihma mõjul ning seemned idanevad. Tärkavad lilled lisavad silmailu ning on meelepärased liblikatele ja muudele putukatele. Loodame, et seemnepall paneb meid kõiki mõtlema ka selle üle, kuidas inimese rajatud keskkondades – parkides ja aedades – saab just Eesti loodusest pärit liike kasvatada ning sellega kohalikku loodust turgutada.

No comments: