Tuesday, July 12, 2016

Mida ootavad keskkonnaorganisatsioonid Pariisist 25. november 2015 www.kliimamuutused.ee

Lugupeetud Riigikogu liikmed, minister ja teised maailmapäästjad!

Maailm vajab päästmist.

Maailm vajab päästmist, aga see ei ole töö ühele supermanile, vaid tervele planeeditäiele.
Kliima muutumine on niivõrd lai ja kõikehõlmav, et see mõjutab kõiki. Ja selle ärahoidmiseks peavad panustama kõik.

Pole oluline, kas Pariisis kokkulepitav on juriidiliselt leping või protokoll.  

Oluline on see, et Pariisist tuleb sõnum: me kõik oleme ühes paadis ja tegelikult ka tegutseme koos ohtlike kliimamuutuste ärahoidmiseks.

Seepärast ei kogune Pariisis ainult poliitikud ja ametnikud. Pariisi sõidab lisaks kohale tuhandeid inimesi igast maailma otsast. Selleks, et nõuda riikide vahelist ambitsioonikat lepet.
Aga ka selleks, et näidata, et see ei ole ainult poliitikute teha - kliima tegevustesse panustab ka kodanikuühiskond ja erasektor.

Kliimakonverentsi aega ei plaani aktivistid kasutada selleks, et "kasutult" ukse taga seista ja skandeerida: "Leppige kokku!". Konverentdiga paralleelselt korraldatakse sadu praktilisi seminare ja töötubasid, sõlmitakse uusi partnerlusi, mille eesmärk on jagada häid näiteid kliimamuutuse vastasest tegevusest. Alates sellest, kuidas ehitada Kiribati saare elanikele ujuvaid saari kuni selleni, kuidas üles ehitada energiaühistuid, panna efektiivsemalt toimima maailma suurlinnad ja taasmetsastada rikud alasid.

Kuid loomulikult on kodanikuaktivistidel - keskkonnakaitsjatel, ohustatud kogukondade gruppidel, ajakirjanikel ja teistel - ka ootused sellele, mida riigid Pariisis kokku lepivad.
Seetõttu stardib ka Eestist 3.detsembril väike aktivistidest kliimabuss,mille eesmärk on jagada meie naabermaade kogemusi energeetika üleminekust ja sellest, mis toimub Pariisis. Kutsun teid üles otsima Hooandjaskeskkonnaühenduste delegatsiooni kliimabussi projekt ja annetama selle kodanikuaktsiooni heaks.

Kodanikuaktivistid ootavad seda, et riigid vaataksid kriitiliselt üle oma energiasektori regulatsioonid nii, et kaotataks kõik otsesed ja varjatudsubsiidiumid fossiilkütustele. Ootame, et süsinikureostus oleks liiga kallis, et keegi sellesse suunaks tulevikuinvesteeringuid.

Eestilt ootame seda, et meil oleks selge ja eesmärgistatud põlevkivisektori väljumisstrateegia.
Tänase päeva hea uudis - Imatra Elekter tõi Eestis esimesena turule EKOenergia ökomärgisega 100% taastuvenergia paketi!

Ökoinnovatsioon on kindlasti võimalus, selle võimaluse enda kasuks pööramine on väljakutse. Kes kiiremini oma majanduse süsinikuheitest lahti seob, sellel on tulevikumaailmas eelis. Seepärast tulevad nii kogu maailma pealinnades kui ka Tallinnas 29.novembril tänavatele inimesed, et riigipeadele meelde tuletada, et me oleme selleks väljakutseks valmis. Paneme oma riigi ühise 100% taastuvenergia eesmärgi Eestis paika!

No comments: