Teadusajakirja Conservation Biology veebruari numbris ilmus bioloogide M. J. Groomi, E. M. Gray ja P. A. Townsendi artikkel biokütuste mõjust looduslikule mitmekesisusele.
Artikli autorite sõnul on biokütused saanud maailmas prioriteediks kuna soovitakse vähendada sõltuvust fossiilsetest kütustest, siiski ohustab selline massiline biokütuste kultiveerimine halva planeerimise korral looduslikku mitmekesisust. Probleemi lahendamiseks toovad autorid välja põhimõtted, mida tuleks edasi arendada loodussõbralike biokütuste tootmise standardiks.
Esiteks peaks biokütuseid kasvatama keskkonnasõbralikke ja looduslikku mitmekesisust mitte ohustavaid põllumajandusvõtteid kasutades. Jätkusuutlikuks saab pidada vaid selliseid kütuseid, mille tootmise käigus järgitakse keskkonnakaitse põhimõtteid protsessi algusest lõpuni.
Teiseks tuleb artikli autorite sõnul vähendada biokütuse ühiku tootmiseks kulutatava pindala miinimumini. Parimaks alternatiiviks tunduvad siin olema tulevikukütused, eriti mikrovetikatest toodetud kütused.
Kolmandaks tuleks esimeses järjekorras kultiveerida selliste kütuste tootmist, mille kogu elutsükli jooksul ei eralduks rohkem süsinikku kui selle tootmisel seotakse.
Maisil põhinev bioetanooli tootmine on neid kriteeriume arvestades kõige halvem alternatiiv fosiilkütustele, siiski on see USAs kõige rohkem turustatud alternatiiv. Artikli autorid kutsuvad üles kiiresti arendama teiste biokütuste tootmist ja arendamist ning loodavad, et bioloogid löövad aktiivselt kaasa loodussõbralike biokütuste sertifikaadi tingimuste väljatöötamises.
No comments:
Post a Comment