Wednesday, February 20, 2008

Väike roheline linn Brighton. Greengate 25.01.2006

Inglismaa lõunakaldal asub kuurortlinn Brighton. Londonlaste jaoks on see kuum koht, kuhu mere äärde puhkama ja shoppama tulla. Brightonil on aga ka teine külg: siin asub kaks suurt ülikooli – University of Brighton ja University of Sussex – mis loob Tartule sarnase tudengi-atmosfääri.

Roheline shopping

Nagu igas tavalises Euroopa linnas on siin tänavad täis poode ja poekesi. Olen märganud siinses poemajanduses asju, millest võiks Eestiski eeskuju võtta. Näiteks eelmisel aastal torkas silma, et täiesti tavalise kaubamaja kilekottidele oli lisatud kiri: “See on küll ümbertöödeldud plastikust tehtud kott, kuid see ei takista sind seda uuesti kasutamast!”

Samuti on Inglismaal kombeks, et ka igas tavalises toidupoes on olemas mahetoodete lett ja sageli leiab ka tavalisest piimaletist mahetalu jogurteid.

Brightonis ringi hulkudes satud tihti ka täiesti juhuslikult poodi, mille orientatsioon on kas mahetooted või loodustooted või fair trade ehk õiglane kaubandus või kõik alternatiivsed tooted koos. Samuti on siin selliseid veidraid poode nagu taimsete jalanõude pood või ainult kanepitoodete poed, millest saad osta peaaegu kõike, mida eluks vaja läheb.

Mahetoodete poe köögiviljalett jättis mind ikka täiesti tummaks: vähemalt kümmekond vilja olid küll sellised, mida ma elu sees näinud ei ole. Mahetoodete valikus jäävad Eesti mahepoed veel kõvasti siinsetele alla.

Mulle meeldib väga Infinity poodide ja kohvikute kett, kus müüakse ainult mahedaid ja ainult õiglase kauba tooteid. Tegu on kooperatiiviga, kus samas poes töötavad inimesed on ka firmas osanikud. Tore oli märgata, et olin tänu Tallinna ökopoodidele kursis enamuste Infinity’s pakutavate tootegruppidega.

Tudengid looduse poolt ja enda vastu?

Eelmisel nädala lõi Brightoni Ülikoolis laineid teade, et tudengite keskkonna-aktiiv on saavutanud võidu ülikooli üle. Nimelt plaanib ülikool ehitada uut ühiselamut, sest umbes 600 tudengit on elamujärjekorras ning neile pole midagi pakkuda. Ühikat plaaniti linna lähedale rohealale Watti mäeküljele. Ala on tuntud oma suure elurikkuse poolest ning tihti toimuvad keskkonnatudengitel seal praktikumid. Põhiliselt keskkonnatudengitest koosnev aktiiv korraldas allkirjade kogumise ühiselamu ehitamise vastu. Koguti umbes 300 allkirja, mis esitati linnavalitusele ning linnavalitsus otsustaski planeeringut mitte kinnitada.

Huvitav on jälgida, et tudengid käisid ringi T-särkidega “Save Watts Bank” vaatamata sellele, et suur osa neist tudengeist endist on ise korteriotsimisega hädas. Eestis sel suvel vahetustudengina viibinud Brightoni tudeng Amy Wheeler ütles, et üliõpilased on siin üsna keskkonnateadlikud, kuid Sussexi ülikoolis on keskkonna-aktivism paremini organiseerunud. Mainimata ei saa jätta, et loomulikult müüakse ka siinse ülikooli kohvikus õiglase kaubanduse kohvi.

Järgmisel nädalal plaanitakse Brightoni ja selle ümbruse inimestele seemnete vahetamise laata. Brightoni tudengid on tulevasest üritusest juba praegu väga elevil. Laadalt võib endale muretseda uusi seemneid, mida oma potis mahedalt kasvatada. Suuri aedasid pole ma aga siin küll kellelgi näinud.

No comments: