Värskelt ajakirjas Analytical Chemistry avaldatud andmed näitavad, et suur osa Euroopa Liidus müüdavatest mahalajookidest sisaldab põllumajanduses kasutatavaid mürkkemikaale ehk pestitsiide ootamatult palju. Uuritud proovides leidus kõige rohkem pestitsiidide jääke Suurbritannia ja Hispaania poodidest ostetud jookides.
Keemikud testisid saja erineva pestitsiidi olemasolu mahlajookides. Proove võeti 15 riigist: Hispaaniast, Suurbritanniast, USAst, Prantsusmaalt, Itaaliast, Venemaalt, Saksamaalt, Austriast, Tšehhist, Marokost, Ungarist, Poolast, Portugalist, Slovakkiast ja Šveitsist. Enamus USAs tehtud proovidest osutusid negatiivseteks, kuna sealsed mahlajoogid koosnevad kunstlikest lõhna- ja maitseainetest ning ei sisalda tegelikult puuviljade mahla.
Uuritud 102 proovist olid vaid 17 täiesti vabad testitavatatest pestitsiididest. Samas 58% uuritud proovidest sisaldas nelja või enamat erinevat pestitsiidi korraga. Kõige rohkem oli mahlajookides selliseid kemikaale, mida pritsitakse puuviljadele pärast saagi korjamist, et vältida hallituste levikut, samuti leiti putukatõrjeks kasutatavate kemikaalide jääke. Uurimuse autorid nendivad, et kuigi Venemaal ja Marokos tehtud proovid olid suhteliselt vähese pestitsiidi-sisaldusega, võib asi olla ka selles, et nendes riikides kasutatakse teistlaadi kemikaale, mida antud juhul ei osatud otsida.
Kuna tulemused näitasid laialdast erinevate pestitsiidide esinemist mahlajookides, hoiatavad autorid, et erinevad kemikaalid koos tekitavad nö kokteili-efekti, mille mõju on halvemini ennustatav kui üksikute kemikaalide mõju eraldi. Samas on mahlajookide põhitarbijateks lapsed, kelle tervis võib pestitsiidide liigse tarbimise korral tõsiselt kannatada.
Hiljuti Indias läbi viidud sarnases uurimuses leiti, et pestitsiidide jäägid jookides pärinevad veest, mis on kemikaalidega saastunud juba väliskeskkonnas ning seda halbade põllumajandusvõtete tõttu. Käesolevas uurimuses tuvastatud pestitsiidide näol oli aga tegu kemikaalidega, mis on sattunud tooteisse mahla pressimise käigus puuviljade koorelt. Teadlased leiavad, et kui Indias on olukord väga halb, siis Euroopas annab pestitsiidide sisaldust jookides vähendada tehnoloogiat muutes. Artikli autorid toovad ka välja, et Euroopa Liidus on kehtestatud karmid reeglid pestitsiidide lubatava sisalduse kohta värsketes puuviljades, köögiviljades ja joogivees, kuid töödeldud tooted nagu mahlajoogid vajaksid lisapiiranguid.
Kogu artikkel koos üksikasjalike tabelitega kemikaalidest ning tehtud proovidest on leitav: Juan F. Garci1a-Reyes, Bienvenida Gilbert-Lopez, Antonio Molina-Diaz. Determination of Pesticide Residues in Fruit-Based Soft Drinks. Analytical Chemistry, 2008; 80 (23): 8966 DOI: 10.1021/ac8012708
No comments:
Post a Comment